Nieuws

Instagram

Juffrouw Dubois - Instagram
Ik vind het geweldig om met mensen, samen, het goeie sieraad voor hen te verzinnen. Ik hóú ervan als het sieraad een evenwicht heeft tussen een echt ontwerp en iets echt persoonlijks, iets dat we alleen konden bedenken met of bij die persoon.

Een foto van dat sieraad is soms dan te persoonlijk om op deze site te zetten, of ik heb al heel vlug gebeld dat het af is voordat ik het helemaal netjes op de foto gezet heb. Hoe het ook loopt: actuele, snelle foto's of andere leuke dingen om te melden zijn te vinden op Instagram bij Juffrouw Dubois.
24 Jan 2024

Geweldig nieuws!

Juffrouw Dubois - Geweldig nieuws!
De leverancier die voorheen het Fairtrade materiaal leverde wil dat werken met verantwoord goud mogelijk blijft. Er is een geweldig alternatief gevonden: Fairmined Goud en Zilver.

Ik weet dat veel mensen gerecycled goud, goed, of zelfs beter vinden klinken omdat het goud dan niet uit de grond wordt gehaald. Echter voldoet het beschikbare recycle goud maar voor één derde aan de mondiale vraag. Daarnaast is de realiteit dat waar het goud in de grond zít, de omringende gemeenschap daar grootdeels van afhankelijk is. Er wordt gemijnd, met alle gevolgen van dien, nu en in de toekomst.  Ik denk dat het belangrijk is hier oog voor te blijven houden.

Fairmined werkt onder A.R.M. (Alliance for Responsible Mining)  en zijn werkzaam in Azië, Afrika en Latijns Amerika in meer dan 100 mijnbouwgemeenschappen en is vanaf begin 2020 verkrijgbaar in Nederland. In het nieuwe jaar stapt Juffrouw Dubois dus over van Fairtrade naar Fairmined!
15 Nov 2019

NRC

Juffrouw Dubois - NRC
Helaas is vanaf begin 2020 het Fairtrade Goud zoals we het net goed en wel leerden kennen in Nederland niet meer verkrijgbaar.  Ik hoopte nog in dialoog te kunnen gaan om het besluit te herroepen, daarna ging ik op zoek naar alternatieve traceerbare bronnen en werd toen gebeld door het NRC.  Lees het hier het artikel van 1 augustus door Sara Bouter.

Wat ik nog toe wil voegen aan het stuk is : als consumenten blijven zoeken en vragen naar eerlijk goud zal het bedrijfsleven gedreven zijn er een antwoord op te vinden!
11 Sep 2019

Fairtrade Goud Nederland stopt

Juffrouw Dubois - Fairtrade Goud Nederland stopt

In December 2014 introduceerde Max Havelaar een website waarmee Nederlandse goudsmeden toegang kregen tot Fairtrade Goud. Dit betekende een enorme stap voorwaarts voor consumenten en bedrijven tot eerlijk en traceerbaar goud. De consument heeft er behoefte aan,  maar helaas heeft Max Havelaar besloten het label terug te trekken uit de Nederlandse markt.


Voor wat meer uitleg klik hier.

24 Jun 2019

Twee zussen

Juffrouw Dubois - Twee zussen
Twee zussen, hun eigen goud en een batikblouse als herinnering aan hun vader. Met deze ingrediënten ging aan de slag voor twee royale ringen.

Voor één zus liet ik het patroon van de stof terug komen en hergebruikte ik een diamant uit een vorig sieraad. Voor de andere zus nam ik een echt stukje stof van de blouse met daaroverheen geslepen een (doorzichtig) stukje bergkristal.  De structuur van de stof zie je terug in de brede band van de ring. Zo tof om deze bijzondere en totaal verschillende herinneringen te mogen maken!
03 May 2019

Spring

Juffrouw Dubois - Spring
Omdat de renovatie van het plafond in het atelier langer duurde dan gepland was er ineens tijd, óver! Doordat er continu in/uitloop en afleiding was wilde ik niet aan opdrachten en reparaties voor klanten werken. Zonder dat het op de planning stond was er ineens een nieuwe voorjaars collectie en dus een nieuw plafond. Kom maar eens kijken!
18 Apr 2019

Gouden studenten

Juffrouw Dubois - Gouden studenten

Op 1 oktober werd het Convenant Verantwoord Goud geëvalueerd. Belangstellenden mochten aanschuiven en de bijeenkomst vond plaats op de Vakschool voor goud- en zilversmeden. Dat was een uitstekende locatie. Studenten haakten in en lieten terecht hun stem horen.

Het convenant omvat een aantal beloftes en het is helaas niet gelukt die in het eerste jaar te vervullen. Het moet ambiteuzer, breder, beter en vooral sneller. Met het blote oog is de vooruitgang nauwelijks waarneembaar maar dat betekent niet dat die er niet is. Mij kan het allemaal niet vlug genoeg gaan maar er zijn positieve punten:
De sector komt bij elkaar, er ontstaat bewustwording en de nieuwe garde staat te trappelen ons beroep op een duurzame wijze uit te oefenen!

12 Oct 2018

Olive & Lemon

Juffrouw Dubois - Olive & Lemon

 

Vanaf deze week zijn de twee aangekondigde collecties te zien in ons atelier.

 

Jet & de Juffrouw presenteren beiden de nieuwe collectie vanaf de eerste open atelierroute 7 oktober. Mijn collectie heet Olive & Lemon. Luchtiger werk, zelf te combineren, goud en zilver door elkaar of juist rustig samen op kleur.  Licht van slag door een smeedhamer, het geeft de draad net iets kordaats. Voor wie trek heeft.

12 Oct 2018

München Concept Store

Juffrouw Dubois - München Concept Store
Juffrouw Dubois gaat naar München.

In een creatief samenwerkingsverband tussen München, Amsterdam en Utrecht is in de maand juli het schilderij "De brieflezende vrouw" van Johannes Vermeer te zien in het museum, Alte Pinakothek, in München. In de Loftcube / Pinakothek der Moderne, is ondersteunend aan dit Nederlandse meesterwerk een Concept Store ingericht met diverse Nederlandse ontwerpers. Ik vind het een eer één van hen te zijn. Overeenkomst tussen de ontwerpers is dat zij zoeken naar innovatieve methoden en materialen om hun werk optimaal te verduurzamen.
21 Jun 2018

Golden Delicious

Juffrouw Dubois - Golden Delicious
Gold is alleen maar delicious als je weet wat de bron is. Deze Fairtrade gouden schakelketting kon ik nog niet bestellen in Nederland maar heb ik via een leverancier in Engeland met goud van de Macdesa mijn uit Peru.

Begin oktober presenteren Jet & de Juffrouw beiden een nieuwe collectie en dit goud zal daar daar vast terug te vinden zijn.
05 Mar 2018

Juffrouw Dubois in het Leeuwenhuisje

Juffrouw Dubois - Juffrouw Dubois in het Leeuwenhuisje
Kim van IJzendoorn organiseert een sieraad expositie van 14 t/m 25 maart in Het Leeuwenhuisje in Zutphen. Zij zal daar met haar eigen werk en werk van een aantal andere goudsmeden te zien zijn. Ik ben een van die collega goudsmeden. De sieraden van Kim hebben vaak iets vrolijks en soms zelfs iets grappigs, dus ik sluit me graag aan de expositie aan. 

Ik had al toegezegd nog voor ik wist dat het "Het Leeuwenhuisje" heet.

Rijkenhage 1 7201 LP Zutphen
woensdag t/m zondag geopend van 10:00 tot 16:00
19 Feb 2018

Algemeen Dagblad

Juffrouw Dubois - Algemeen Dagblad
Twee weken voor kerst kreeg ik door Kaj van Arkel, journalist voor het Algemeen Dagblad, de vraag voorgelegd 'geeft men elkaar nog goud?'

Het antwoord daarop is ja, maar interessant is ook antwoord te krijgen op de vraag of mensen bij een geschenk ook willen kunnen vertellen waar het materiaal precies vandaan komt. Volgens mij zijn mensen zich steeds meer bewust van de impact van hun aankoop en gelukkig reken ik dus bewuste en nieuwsgierige bezoekers tot mijn klanten. Zéker willen mensen weten waar het goud vandaan komt dat ze elkaar geven.


Lees hier het artikel.
27 Dec 2017

Jet & de Juffrouw 1 jaar geopend

Juffrouw Dubois - Jet & de Juffrouw 1 jaar geopend
Het nieuwe atelier op de Schoutenstraat is geweldig fijn. Steeds meer mensen weten ons te vinden voor een mooi en duurzaam sieraad. We zijn precies een jaar geopend!

De werkwijze, door de week op afspraak en op zaterdag geopend, werkt uitstekend. In concentratie kunnen smeden of in rust een sieraad bespreken van maandag tot en met vrijdag en dan op zaterdag de gezelligheid en drukte van winkelend publiek.

Elke laatste vrijdagavond van de maand geeft Jet een workshop. Kijk even op haar site voor meer informatie.
04 Oct 2017

Goudsector gaat leven beteren.

Juffrouw Dubois - Goudsector gaat leven beteren.

Het goud en zilver dat gebruikt wordt in Nederlandse sieraden is vaak afkomstig uit recycling.   Dit klinkt heel goed en dat is het ook,  toch kan het nog beter.  Vandaag ondertekenen producenten van elektronica en sieraden, recyclers, maatschappelijke organisaties en de overheid het Convenant Verantwoord Goud. Hiermee verbinden zij zich met de problematiek rondom goud en goudwinning en erkennen de rol die we kunnen spelen in verbetering.  Door de keten transparant te maken wordt zichtbaar waar het materiaal vandaan komt, wie het gewonnen hebben en op welke manier.  

Ik blijf werken met Fairtrade Goud en Zilver omdat ik precies wil weten waar mijn goud vandaan komt, maar vandaag ben ik erbij als er getekend wordt dat we op álle fronten moeten werken aan verbetering binnen de keten.  Er is nog een lange weg te gaan maar het vertrekpunt is nu helder!

Goudsector gaat leven beteren.

19 Jun 2017

Zes kwartieren

Juffrouw Dubois - Zes kwartieren
Het centrum van Utrecht is opgedeeld in zes kwartieren: het Museumkwartier, Domkwartier, Vredenburgkwartier, Stadhuiskwartier, Universiteitskwartier en Maliekwartier. Jet & de Juffrouw zijn lid van de Ondernemers Vereniging van het Stadhuiskwartier. Gezamelijk hebben we een nieuwe website waarop aangesloten winkels terug te vinden zijn. Om het Stadhuiskwartier onder de aandacht te brengen, is studenten van de HKU gevraagd een evenement te organiseren. Winkelend publiek kon op 9 april via een spel kiezen tussen meer cultuur, meer natuur of meer welvaart. In ons atelier luisterden mensen naar een geluidsfragment waarop we vertelden over ons ambacht en over welke stappen wij zetten om Jet & de Juffrouw te verduurzamen. Iedereen die het wilde mocht in een plakje hout een naam ponsen of graveren met onze stokoude graveer/freesmachine. Het was ontzettend leuk om mensen aan de slag te zien tussen het snorrende gereedschap!
28 Apr 2017

Leef! HortusIV

Juffrouw Dubois - Leef! HortusIV

'Utrechtse Schatten' is een collectief van edelsmeden uit Utrecht, die gezamenlijk exposities organiseren. De Utrechtse Schatten hebben allen hun eigen stijl, visie en werkwijze maar delen de wil samen op te trekken, met als doel het ambacht onder de aandacht van het publiek brengen. Net als de tentoonstelling in 2016 bestaan de sieraden zo mogelijk uit Fairtrade goud en zilver. 

Er is met de Oude Botanische tuin een prachtige lokatie gevonden om dit jaar voor het vierde jaar op rij te mogen exposeren. Van 13 mei t/m5 juni 2017 dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur. De Oude Hortus ligt in de tuin van het Universiteitsmuseum aan de Lange Nieuwstraat 106 in het centrum van Utrecht. Kijk op www.utrechtseschatten.nl voor nog meer informatie.
28 Apr 2017

December

Juffrouw Dubois - December


Jet & de Juffrouw zijn in december ook op koopzondag geopend. 
Tussen 12:00 en 17:00 zijn we te vinden in ons souterrain op de Schoutenstraat. 

16 Dec 2016

Draag jij bij?

Juffrouw Dubois - Draag jij bij?

Julia Cornelissen richtte in 2015 een platform op dat inzoemt op duurzame initiatieven van het individu, groot en klein.  

Much less is known about the origin of gold than about the origin of clothing, coffee or chocolate, even though gold lasts most people a lifetime. It is time to put Fairtrade gold on the map.

 Fairtrade goldsmith Juffrouw Dubois (professional pseudonym of Sanne de Vries) is one of about 100 Fairtrade goldsmiths in the Netherlands. She has a studio in Utrecht with fellow goldsmith Jet Bartman: together they form the pair Jet & de Juffrouw.  Most remarkable at first sight is the sentence on the door that states: 2 Fairtrade edelsmeden (silver-and goldsmiths). Because we have all seen Tony Chocolonely bars and Fairtrade coffee in the supermarket. But Fairtrade gold?

Lees het hele interview hier

05 Dec 2016

Open!

Juffrouw Dubois - Open!
Jet & de Juffrouw is elke zaterdag geopend van 11:00 tot 17:00 en in december op zondag van 12:00 tot 17:00.  Door de week werken we hard aan onze collecties, opdrachten en freelance aan een beter wereld natuurlijk.

Neem gerust contact op, om een afspraak te maken voor een sieraad, trouwringen of voor een ontwerpbespreking.  Zelf vinden we het het fijnst om voor dat soort dingen rustig de tijd te hebben.

De officiele opening van Jet & de Juffrouw viel bijna samen met het 1 jarig bestaan van Square1 Magazine.  Anjolieke Dertien heeft een online magazine over wat voor een rol spullen tegenwoordig spelen en hoe je je bezit betekenisvoller zou kunnen maken.  Wanneer al je aankopen duurzaam en goed gekozen zijn kun je er nog jaren mee vooruit.  Square1 Magazine fotografeerde met fotograaf Chantal Aimee Ehrhardt, model Chanel Trapman,  ondermeer een aantal Fairtrade sieraden van Juffrouw Dubois. Deze oorsieraden zijn van de Fairtrade Flower collectie die ik maakte voor de tentoonstelling Hortus III.
29 Sep 2016

Atelierroute Utrecht

Juffrouw Dubois - Atelierroute Utrecht
Zondag 11 en zondag 18 september is het Open Atelierroute in Utrecht. De Fairtrade sieraden van de Hortus tentoonstelling zullen daarbij grotendeels weer te zien zijn. Tijdens de Atelierroute openen wij van 11:00 tot 18:00 uur onze deur en tonen wij met tevens de ateliers van Zita Jansen, Maja Badnjevic de unieke sieraden van Fairtrade goud en zilver.  Aanvullend zijn ook mijnwerkers portretten van de Britse Fotograaf Sean Hawkey te zien. 

Wat een hoop mooie en bijzondere dingen in ons atelier. Op Culturele Zondag troffen wij het met Bird in a Glasshouse. Een gastoptreden in het souterrain waarbij geluid van viool en zang samen gevoegd werden. Het was heel speciaal om het hele atelier vol mensen te hebben en ondertussen zelf alleen maar te mogen genieten.
22 Aug 2016

NRC

Juffrouw Dubois - NRC
Wat ben ik blij dat ik heb kunnen meewerken aan het, werkelijk kamerbrede artikel van Peter van der Ploeg van NRC over goud. De dilemmas,  de (diverse) oplossingen en vragen die je bij sieraden moet stellen. Het hele verhaal kun je hier lezen maar mijn kernboodschap is; wees nieuwsgierig, wees kritisch en verbind je met de hele keten van het product waar je voor kiest. 

De foto's die het artikel ondersteunen zijn van Sean Hawkey, een fotograaf die met zilver uit een Fairtrademijn portretten van een aantal mijnwerkers ontwikkelde. Dezelfde foto's zijn waren te zien tijdens de Fairtrade sieraden expositie van de Utrechtse Schatten in de Oude Hortus. 

Wil je graag op de hoogte blijven van de activiteiten van Juffrouw Dubois en de Utrechtse Schatten schrijf je dan in via deze link.
08 Jun 2016

Hortus III draait!

Juffrouw Dubois - Hortus III draait!
Vorige week vrijdag opende de nieuwe tentoonstelling van de Utrechtse Schatten in de Oude Hortus.
Nu nog tot 12 juni zijn in de kassen achter het Universiteitsmuseum sieraden van zo’n twintig verschillende edelsmeden uit de stad te bewonderen.  
Net als voorgaande jaren hebben diverse Utrechtse edelsmeden hun krachten gebundeld om er op die prachtige plek een mooie tentoonstelling van te maken. Anders dan andere jaren is de hele expositie dit jaar opgebouwd uit Fairtrade Goud en Zilver. Zie hier de nieuwe 
website!
De Fairtrade sieraden worden geflankeerd door 'Fair Faces', een fotoserie mijnwerkersportretten van Max Havelaar. Tot mijn grote plezier is de hele tentoonstelling bewerkstelligd met behulp van Buitenlandse Zaken, Max Havelaar en Solidaridad.  

Van 21 mei t/m 12 juni  Lange Nieuwstraat 106 Utrecht
30 May 2016

Jet & de Juffrouw

Juffrouw Dubois - Jet & de Juffrouw
Vanaf vandaag zijn Jet Bartman en ik samen naar de Schoutenstraat 4s verhuisd. Net als op de oude locatie hebben we beiden ons eigen bedrijf maar om het naar buiten helder te brengen doen we dat wel onder één verzamelnaam.  

Jet en de Juffrouw.
Fairtrade Edelsmeden

Niet alles staat al op zn plek en er komen nog opvallend veel dozen voor in de inrichting maar bellen voor een afspraak of aanwaaien op de woensdagen kan altijd.

04 Apr 2016

Koffers

Juffrouw Dubois - Koffers
In de week na Pasen pak ik mijn koffers en verhuis ik naar de andere kant van de Domtoren.
Deze week ligt het smeedswerk even stil om ruimte te maken voor het opbouwen van een nieuwe werkplaats. Samen met mijn ateliergenote Jet Bartman betrekken we een souterrain in de Schoutenstraat. Er is meer ruimte voor machines,  meer gelegenheid voor winkelend publiek om ons op het spoor te komen en we gaan een eigen workshopruimte opzetten!

Iedereen die wel eens in mijn oude atelier geweest is, snapt denk ik wel dat ik niet zomaar verhuis.  De nieuwe locatie moet dan wel ontzéttend mooi zijn...en dat is het dus ook!

Binnenkort zal ik mijn nieuwe openingstijden op mijn website zetten. Heb je vragen of wil je al vast een afspraak inplannen voor na half april neem dan gerust contact op.

Tot ziens op de Schoutenstraat!
26 Mar 2016

Hortus III

Juffrouw Dubois - Hortus III
Fairtrade Schatten in de Hortus

In zo'n 20 Utrechtse ateliers wordt momenteel hard gewerkt voor de sieraadtentoonstelling Hortus III. Dit jaar is het niet enkel Groen! het thema voor de sieraden. Ook zal iedere goudsmid werken in Fairtrade Goud en/of Zilver. Wat een stap voorwaarts. Niet alleen een enkele enthousiasteling, het lijkt wel een groene beweging!
Het thema groen voer ik door in de gebruikte materialen, Fairtrade zilver, Fairtrade goud en ook... Fairtrade Anjers. 

De ontwikkelingen van De Schatten van Utrecht zijn al te volgen via Facebook
of schrijf je in voor de Juffrouw Dubois Nieuwsbrief.
20 Feb 2016

Nijntje

Juffrouw Dubois - Nijntje
Baksteen
De 'edelsteen' in Juffrouw Dubois' nieuwe serie voor Centraal Museum. Kinderringen!

Augustus vorig jaar had ik het plan met baksteen kleine vogelhuisjes te maken. Het viel me op hoe warm van kleur het is en hoe het materiaal, in zo'n nieuwe context, bijna zacht lijkt. Ik kreeg zin om het op een andere manier te gaan verwerken. Ik wilde er meer mee! Het Centraal Museum heb ik toen gevraagd om baksteen van het Nijntje huis. De geschiedenis van dat pand voert eeuwen terug. Op de ronde ring zit een zetkastje met geslepen baksteen. De ringen zijn kindermaten maar kunnen bij veel dames ook om de pink. Er hangt een mini ringenbosje bij de vitrine om te passen welk maatje je moet hebben. Ze zitten ook nog verpakt in kleine stolpjes!

Het nieuwe Nijntje Museum is geopend vanaf 6 februari
11 Feb 2016

Nieuwsbrief

Juffrouw Dubois - Nieuwsbrief
Omdat er steeds mooiere projecten zijn om aan te werken en er steeds meer te vertellen is stuur ik nu (en dan) een nieuwsbrief.  
Hierin geef ik informatie over een heel speciale opdracht, een nieuwe collectie, Fairtrade, een nieuw verkooppunt, of over iets waarvan ik nu nog niet weet dat dat er aan komt!

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je dan in via deze link.
30 Dec 2015

Lekker Licht

Juffrouw Dubois - Lekker Licht
16 oktober opent in Centraal Museum de expositie Lekker Licht.  

Voor de expositie Lekker Licht bracht ik een sluimerend plan tot uitvoer. Mijn lampenkapjes vullen, samen met de zilveren Verrekijkers en Fairtrade zilveren Vogelhuisjes, de winkelvitrine tijdens de expositie Lekker Licht in het Centraal museum in Utrecht.
15 Oct 2015

Zicht op Delft

Juffrouw Dubois - Zicht op Delft
Een aantal jaar geleden woonde ik in Latijns Amerika en startte daar Juffrouw Dubois.
In mijn ontwerpen zocht ik hoe ik het "Nederlander-zijn"  wilde verwerken in mijn sieraden, Hollandse clichés ontwijkend en gebruikend.
De Dublin collectie,  is het resultaat waarvan in Nicaragua de kiem is gelegd. Sinds deze maand heeft de collectie de perfecte Galerie ervoor gevonden,  in hoe kan het ook anders: Delft.
De Galerie van Annelies Schröder ligt aan één van de grachten in de binnenstad en toont naast werk van verschillende goudsmeden het geweldig dromerige werk van Annelies Schröder zelf.


23 Sep 2015

Galerie Guthschmidt

Juffrouw Dubois - Galerie Guthschmidt
Oh wat heb ik een mooie plek gevonden voor mijn Perpetual collectie. Galerie Guthschmidt in Den Haag heeft deze Fairtrade Roodgoud en Zilveren collectie vanaf deze week in de vitrine liggen.
Het libretto krijg je bij de aankoop van een van de items, daarin kun je uitpluizen wie welke rol speelt in het getekende woud van Klaus Haapaniemi. Het verhaal,  met in de hoofdrol een dames vosje, komt tot leven in het porselein van Iittala. Onderdelen uit dit inspirerende servies verwerkte ik tot 6 draagbare en opmerkelijke bosjuweeltjes.

15 Jul 2015

Centraal Museum Utrecht

Juffrouw Dubois - Centraal Museum Utrecht
Voor de vitrines in de pas geopende & nieuwe museum winkel van het Centraal Museum in Utrecht mocht ik sieraden ontwerpen. Ze hebben gekozen voor de 'Peaches & Cream' collectie en de 'Dipped Halo's".  De winkel is kosteloos te bezoeken en is TE mooi geworden,  maar hee als je er dan toch bent ... het museum is highly recommendable 

10 Jun 2015

Fabuleus Fins

Juffrouw Dubois - Fabuleus Fins
De Fins Nederlandse blogger Anni, nam contact op, kwam naar de hortus en schreef dit toffe stuk over mijn werk. Lees het hier op www.fabulousfinnish.com
Merci Anni!
06 Jun 2015

Nieuwe Collectie in de Oude Hortus

Juffrouw Dubois - Nieuwe Collectie in de Oude Hortus
Vandaag opent de nieuwe tentoonstelling in de Oude Hortus van 25 Utrechtse Goudsmeden.

Mijn collectie bestaat uit 4 items en is opgebouwd uit zilveren bosbessentwijgjes en vervaardigd uit hoofdzakelijk Fairtrade goud en zilver. Het keramiek is afkomstig uit het porselein dat Klaus Haapaniemi heeft ontworpen in samenwerking met Iittala.
De expositie is van 13 mei tot 7 juni te bezoeken.

Kijk voor meer informatie op www.schattenvanutrecht.nl
13 May 2015

Hortus 2015

Juffrouw Dubois - Hortus 2015
De expositie in de oude Hortus start net als vorig jaar in mei.
Dit jaar heb ik me laten inspireren door het ontwerp van Klaus Haapaniemi voor Iittala. De Tsjechische opera van Leos Janáçek 'Het Sluwe Vosje' was zijn bron voor dit servies vol herten,  kalkoenen een das en twee vosjes. 

Het beste uit Utrechtse goudsmidsateliers is te vinden in de expositie Schatten in de Oude Hortus II.  De tentoonstelling toont meer dan 60 sieraden die Utrechtse goud- en zilversmeden in het afgelopen jaar maakten. 

De opening vindt plaats op woensdag 13 mei 2015 in de Oude Hortus van het Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106, Utrecht
15 Apr 2015

Wat ziet mijn oog?

Juffrouw Dubois - Wat ziet mijn oog?
Langzaam maar zeker voegen de fairtrade goud en zilveren sieraden zich tussen de foto's op m'n website. Je hoeft niet speciaal te zoeken naar wat er mogelijk is in fairtrade goud of zilver want bijna alles kan! Ook het omsmelten en hergebruiken van je eigen goud is duurzaam.
Wil je weten waarom ik Fairtrade werk? Bekijk dan het filmpje rechts bovenin via deze link.

http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1265157/eerste-ring-van-goed-goud-uitgereikt-in-utrecht.htm
17 Feb 2015

Cursus Edelsmeden

Juffrouw Dubois - Cursus Edelsmeden
Vanaf 3 februari gaat de cursus edelsmeden weer van start.  14 lessen op de dinsdag avond voor beginners en gevorderden. Kijk voor meer informatie bij cursus en workshop.
18 Jan 2015

Op veldwerk in Atelier Juffrouw Dubois.

Juffrouw Dubois - Op veldwerk in Atelier Juffrouw Dubois.
11 dec nam Speciaal Gezant Natuurlijke Hulpbronnen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Dirk-Jan Koch, een Fairtrade gouden Juffrouw Dubois ring in ontvangst. Deze is bestemd voor zijn vrouw met wie hij deze week precies 15 jaar samen is.  Het Ministerie van Buitenlandse Zaken omarmt het initiatief voor duurzaam goud. De heer Koch zei hierover “als wij een goede prijs betalen voor goud kunnen namelijk tienduizenden, zelfs honderdduizenden, mijnwerkers zichzelf aan de armoede onttrekken." I

16 Dec 2014

Fairtrade

Juffrouw Dubois - Fairtrade
Hier is 'ie dan,  het eerste Fairtrade gouden vogelhuisje, gemaakt uit 14 karaat Fairtrade geel goud.
Welke geluksvogel zal 'm gaan dragen?

Deze vogelhuisjes zijn te bestellen door een mail te sturen naar sanne@juffrouwdubois.com
Geef duidelijk aan of je een Fairtrade zilver huisje wilt €45,- of een Fairtrade gouden huisje €400,-
Je krijgt er twee koordjes bij, 1 roze zoals afgebeeld en 1 verrassings kleur.
Wegens veel belangstelling zul je en beetje geduld moeten hebben met je bestelling, hiervoor hoop ik op je begrip.
11 Dec 2014

Stagiaire

Juffrouw Dubois - Stagiaire
Nice! Over precies een week krijgt Juffrouw Dubois een stagiaire.
We hebben kennis gemaakt, het papier werk is geregeld en dat er genoeg te doen valt in het atelier is ook al wel duidelijk! En dan hebben we het natuurlijk niet over de vloeren vegen.... Stápels mooie bordjes om hapjes uit te boren,  kerstpakket kadootjes maken en natuurlijk mooie plannen uitbroeden voor het nieuwe jaar. Welkom Jacqueline!
10 Dec 2014

Vizier op fairtrade!

Juffrouw Dubois - Vizier op fairtrade!
Wat ben ik blij dit bericht te kunnen plaatsen!!
Voor het komende jaar ben ik alvast geregistreerd als goudsmid die kan werken met fairtrade goud!
Ik heb al een paar mooie plannen ermee maar het tofst is het natuurlijk als sieraden liefhebbers zélf gaan vragen naar dit propere goud waarmee je in meerdere opzichten een keuze voor de toekomst maakt.

Benieuwd waar fairtrade goud vandaan komt, lees er hier meer over.


31 Oct 2014

Twijnstraat Markt

Juffrouw Dubois - Twijnstraat Markt
Sinds nu al een poosje is er zo'n ontzettend leuke nieuwe markt op de Twijnstraat.  
Word vrienden op facebook met Twijnstraat.nl om op de hoogte te blijven van de marktdata.
Zondag 12 oktober is de volgende markt waaraan ook Juffrouw Dubois mee doet!
Ik neem mn keramiek sieraden mee en natuurlijk de huisjes maar ook mijn koehoorn oorringen zullen daar weer te koop zijn.
05 Oct 2014

PUHA Shop

Juffrouw Dubois - PUHA Shop
Er is een nieuw Juffrouw Dubois verkooppunt bijgekomen! Puha op de Voorstraat in Utrecht. 
Voor wie niet uit Utrecht komt....Puha verkoopt kleding, sieraden en assesoires van jonge ontwerpers. Een vreselijk mooie winkel waarin ik altijd álles wel wil hebben.
29 Sep 2014

Vogelhuis van kokoshout

Juffrouw Dubois - Vogelhuis van kokoshout
Nog 1 keer met zn drieen op een rij, van links naar rechts, MUS,  MEES en SPECHT. Puntdak, dakje omlaag, dakje omhoog.
In dit geval is MEES uit kokoshout gemaakt. (gelimiteerde oplage van 6 huisjes per houtsoort)

Natuurlijk komen er ook oorbellen uit kokoshout. In mijn persoonlijke voorkeur mag het door elkaar gedragen worden, houten MEES aan de ketting bij zilveren oorbellen SPECHT of MUS, gewoon door elkaar.


03 Sep 2014

Open Monumentendag op 13 september

Juffrouw Dubois - Open Monumentendag op 13 september
Ons atelier is geopend op Open Monumenten Dag
Op 13 september van 10 tot 17 uur.
We zijn onderdeel van de route Pelgrims en Monniken
Kijk voor de hele route en meer informatie op www.openmonumentendagutrecht.nl/routes

Oorspronkelijk was het Doelenhuis een nonnenklooster. De 15e-eeuwse galerij met bogen over de binnentuin was ooit langer en verbond het klooster met een kapel aan de overzijde van de Doelenstraat, zodat de nonnen niet over straat hoefden.  Maar nu inmiddels, appartementen,   kantoren en ..... een atelier..... ons atelier!

22 Aug 2014

100 Passen

Juffrouw Dubois - 100 Passen
Precies 100 passen van de Twijnstraat ligt Doelenstraat 18a en laat dat nou t adres zijn van mijn atelier.

Zondag 29 juni toon ik samen met mijn ateliergenote Jet Bartman onze nieuwe en bekende sieraden in onze stand van de Twijnstraat Markt.  Je kunt het naadje van de kous te weten komen over de nieuwe cursusplannen, start 2 september.  Als je een mooi oud bordje hebt waar je graag iets mee zou willen laten maken,  breng het mee dan kunnen we fantaseren over het t liefst een ring of een oorbel zou willen zijn. 

25 Jun 2014

De Kunsthal verkoopt Juffrouw Dubois

Juffrouw Dubois - De Kunsthal verkoopt Juffrouw Dubois
Vorige week opende in De Kunsthal de tentoonstelling URBAN BY NATURE. Hiermee laat de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) zien dat stad en natuur, ooit als tegenstellingen gezien, steeds meer in elkaar overvloeien. 
De vernieuwde museumwinkel verkoopt het werk dat zij vinden aansluiten bij de expositie die op dat moment te zien is. Vanaf komend weekeind daarom mijn vogelhuisjes in De Kunsthalwinkel!
06 Jun 2014

Atelierroute

Juffrouw Dubois - Atelierroute
1 en 8 juni is het weer Atelier Route Utrecht. Met verassende wandelingen en fietstochten langs 200 kunstenaars op 80 verschillende locaties opent de 12de editie van de Atelierroute.
Atelier Juffrouw Dubois is natuurlijk ook van de partij, samen met Jet Bartman ben ik aanwezig tussen 1 en 6 uur. Neem een kijkje op www.atelierrouteutrecht.nl wat je route wordt!
23 May 2014

Hortus

Juffrouw Dubois - Hortus
Vanaf 16 mei tot 1 juni is de tentoonstelling Schatten in de Hortus te zien in de lange Nieuwstraat in Utrecht. Rond de 70 werken van 22 goudsmeden geinspireerd op de Hortus Botanicus. Ik heb speciaal voor de expositie een stolpring gemaakt en wat betreft mijn zilveren vogelhuisjes van hieronder....tis allemaal bij de Hortus begonnen
19 May 2014

CODA-Apeldoorn

Juffrouw Dubois - CODA-Apeldoorn
Vanaf deze week zijn mijn sieraden, ondermeer deze vogelhuis oorbellen, te koop in de museum winkel van het CODA museum in Apeldoorn.  Ook ligt er de Royal Albert collectie met zwart matte onyx.
17 Apr 2014

the Wedding Vibes

Juffrouw Dubois - the Wedding Vibes
Op zondag 9 maart sta ik op the Wedding Vibes van Paushuize. Een bruidsborrel georganiseerd om bruidsparen te informeren en inspireren voor hun grote dag. Natuurlijk grossier ik niet in kant en klare trouwringen maar wat ik wil is creativiteit aanwakkeren! Hoe mooi is het om een paar ringen te dragen dat niemand anders heeft, dat helemaal bij jullie past en waarvan alleen jullie het verhaal weten. 
 
the Wedding Vibes *  Zondagmiddag 9 maart 2014 *  Aanvang: 13.30 uur
Na de ontvangst en een informatief-interactief gedeelte krijgt u de gelegenheid om, onder het genot van een hapje en een drankje, u te oriënteren op uw huwelijksdag in de breedst mogelijke zin. U kunt dan kennis maken met diverse bedrijven die zich op deze borrel zullen presenteren.
07 Mar 2014

Apeldoorn

Juffrouw Dubois - Apeldoorn
De volgende winkel waar mijn sieraden verkocht gaan worden is bekend. De keuze is gevallen op de Coda Museumwinkel. Hét sieraden museum van Nederland heeft een winkel die alleen al de moeite waard is. Ik heb komende maanden de tijd om de collectie te perfectioneren en vanaf begin maart zal mijn werk daar te koop zijn. In Apeldoorn, waar immers mijn wortels liggen!
23 Jan 2014

Hortus Botanicus

Juffrouw Dubois - Hortus Botanicus
In het voorjaar organiseren we met de Utrechtse goudsmeden een groepsexpositie ín en geïnspireerd op de Oude Hortus. De voorbereidingen zijn begonnen, foto's en proefmodellen gemaakt. Wat een inspirerende omgeving!
Er wordt gewerkt aan een site die uiteindelijk foto's van de sieraden zal tonen en waarop infomatie over de deelnemers en expositie te vinden is. Hoewel winter een voorschot op het voorjaar.
19 Dec 2013

Gezelschap

Juffrouw Dubois - Gezelschap
Gezelschap
Leuk, ik krijg gezelschap in het atelier, van edelsmid Jet Bartman. Vanaf december zal zij haar intrek nemen en zijn ook haar sieraden te zien in één van de vitrines.
De collectie van Jet is geïnspireerd op structuren en patronen van textiel. Binnen het thema gevlochten draden, heeft zij een verzameling gouden en zilveren sieraden ontworpen. Kijk alvast op haar site www.jetbartman.nl
09 Nov 2013

1 september Culturele Zondag

Juffrouw Dubois - 1 september Culturele Zondag

Deze culturele zondag staat bij Juffrouw Dubois in het teken van het nieuwe cursus seizoen.
Heb je vragen over een cursus edelsmeden of misschien wel een andere creatieve cursus kom dan langs in mijn atelier en Transarte . Ga zelf aan de slag achter de werkbank en leer hoe je zilver kunt gieten.
Transarte is deelnemer van de Galerie Route Utrecht.

23 Aug 2013

expositie

Juffrouw Dubois - expositie
Nieuw werk aan het maken voor de expositie bij kunst-227 half september.
Houd de website in de gaten voor meer informatie.
29 Jul 2013

werkdagen

Juffrouw Dubois - werkdagen
Mijn vaste werkdagen zijn woensdag donderdag en vrijdag. Wel graag even een afspraak maken voor je langs komt. Er kan altijd iets tussen komen of ik ontvang al iemand in t atelier. Kun je niet op een van die dagen informeer naar de mogelijkheden, wellicht zit er wel een werkweekeind aan te komen voor mij.
10 Jun 2013

Nieuwe plannen

Juffrouw Dubois - Nieuwe plannen

Hoewel de huidige cursus nog in volle gang is worden er al weer nieuwe plannen gesmeed voor de nieuwe cursusreeks. Stuur een mail als je geinteresseerd bent of houd voor meer informatie deze website in de gaten.

20 May 2013

Vrijdag.

Juffrouw Dubois - Vrijdag.

Juffrouw Dubois hanteert geen openingstijden maar een vaste atelier dagen zijn woensdag donderdag en vrijdag. Maak wel vooraf per mail of telefoon een afpraak. 

02 Apr 2013

Start Nieuwe Cursusreeks

Juffrouw Dubois - Start Nieuwe Cursusreeks

Er is nog plek op de cursus edelsmeden voor beginners!

Tijdens deze cursus maak je kennis met het schitterende ambacht van het sieraden ontwerpen en maken. Je doorloopt een programma van 12 lessen waarin verschillende basistechnieken aan bod komen. Aan de eerste cursus houd je alvast een aantal persoonlijke sieraden over.

Waar:         Transarte creatieve cursussen. Doelenstraat 36 Utrecht

Wanneer:   Dinsdag avond 19:30 – 21:45

Docent:       Sanne de Vries van Juffrouw Dubois

Voor meer informatie:  sanne@juffrouwdubois.com, of bel 06.4215 3271

14 Feb 2013

Hoog tijd.

Juffrouw Dubois - Hoog tijd.

Juffrouw Dubois heeft een nieuwe website! Op de nieuwe site kun je dwalen tussen de foto's van het portfolio. De verschillende kopjes aan de linker kant van de site geven informatie over wat er mogelijk is in dat werkplaatsje in de Utrechtse binnenstad.

14 Feb 2013